Matricázás -azaz, hogyan legyen matricánk olyan, mintha felfestették vola....

Go down

Matricázás -azaz, hogyan legyen matricánk olyan, mintha felfestették vola....

Témanyitás by HADvezér on Pént. Dec. 19 2014, 19:35

Egy korábbi cikkem:

Matricázás:
 
Bár sokan úgy gondoljuk, hogy már mindent tudunk a témáról, de szerintem nem árt összefoglani pár dolgot. Mindig akad egy-egy új makettező barátunk, akinek segítséget jelenthet e pár sor.

1. A makett megvásárlásakor van aki már tudja, van aki még nem, hogy milyen lesz a gép festése és így a matricázása.
 

Dobozos matricák:
A legtöbb patinás gyártó az akkori divatnak megfelelő nyomdai technikával készült matricát tesz a dobozba. (Airfix, régi Revell, Italeri, Monogram, Hasegawa, Tamiya stb.) Ezen matricák jellemzője a vastag lakk, ami ráadásul az évek alatt egyre inkább kisárgul (még összerakott maketten is!),a hordozó lapon eltöredezik, ha évekig nem használjuk fel.
Színhűségük sem mindig az igazi Pl: Tamiya, Hasegawa RLM pirosai inkább barnák, mint pirosak)

Ezek a matricák igen változatosan viselkednek a felrakás után. Általában nem veszik fel a felületi egyeletlenségeket (vastagságuk miatt). Ezt a hiányosságot próbálják a matrica feszítők és lágyítók több kevesebb sikerrel megoldani. Erről kicsit később.

Legtöbbször elkövetett hiba főleg a kezdő makettezők között, hogy matt felületre próbálnak matricát felrakni. Ekkor száradás után bemattul, illetve buborékosodik a matrica.
Megoldás:
 Mindig fényes felületre matricázzunk és a száradás után lakkozzuk a kívánt fényességre a makettet. Így a matricánk is kap egy védő réteget.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]Ezen a képen a vastag, elszineződött fedőlakk nagyon jól látszik
 
 
2. Feljavított matricák:

Régi matricákat fel lehet javítani egy - még a papíron megfújt fényes lakk segítségével.

A legjobb megoldás, ha a Microscale Decal képező anyagát használjuk. Olyan vékonyan hat, mintha ott sem lenne


[You must be registered and logged in to see this link.]


3. Egyedi matricák:
Sokan próbálkoznak nyomtatóval készíteni matricákat. Az én véleményem erről, hogy kár erre időt pazarolni, mivel a színes nyomtatók fedő képessége gyakorlatilag a nullával egyenlő. Csak kimondottan fehér felületre tervezték a nyomtatását (ezért nincs fehér nyomtató toner), így a fehér flekk kihagyhatatlan a munkánkból. Nem beszélve arról, hogy raszteres lesz a kép. Igényes makettező nem használ ilyet, csak végszükség esetén - amikor annyira egyedi a festeni kívánt gép, hogy nincs hozzá matrica a piacon.

4. Matricagyártók kínálatai:
Ha nem a dobozból akarunk matricázni, jöhetnek a profi matricagyártók termékei. Ma már szinte mindent megépíthetünk segítségükkel. Legelismertebbek  a tengerentúli cégek termékei (Superscale, Microscale, Eaglecals, Fightertown)
Európában az olaszországi Cartograf viszi a pálmát. Ők gyártanak számos dobozba is matricát (új Revell kitek, új Eduard és a kanadai Flightecs decal is velük dolgozik.)
Láttam már Hasegawa dobozban is. Számos nagyon jó minőségő maticát gyártanak Európába, mint pl, Duch Decals, Sky decals, Daco, vagy éppen a BOA decals, akivel a HAD is kooperált.

Ezek a termékekre a magas színvonal jellemző, vékony rugalmas lakkréteg, ami felveszi a felületi egyeletlenségeket.

Itt térek ki a matrica feszítőkre és lágyítókra.

Feszítő:
 (pl. Microscale set, Gunze Mark setter) Kiváló minőség, de elég agresszív anyag. Nagyobb dózisban cseppentve a matricát kilyukaszthatja és a maketten a festést is károsíthatja (én is jártam már így).  Megoldás lehet, ha vízzel keverjük. [You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]


Lágyító:
(pl: Microscale sol, Gunze Mark softer) meggyűri, lágyítja a matricát.  A kettőt együtt szokták használni. Set a felrakandó felületre, sol a matricára felrakás után. Sokáig ezt használtam.
Ezt a Gunze egy üvegben oldja meg kiválóan és egyszerűen. Bár már ők is bonyolítottak a helyzeten, setter néven (kék matricás) megjelent termékük nekem nem jött be igazán, csak a bonyolult nagy barázdás felületeknél használom. Maradok a zöld jelzésű régebbi üveges matrica lágyítónál, ami mindenre jó, egy az egyben.
[You must be registered and logged in to see this link.]


[You must be registered and logged in to see this link.]

A többi ilyen termék FELEJTHETŐ, nekem legalább is nem jött be egyik sem (pl: Humbrol set, sol)


 
Létezik egy ún. száraz matrica (Dry transfer, vagy közismertebb nevén Letraset) eljárás is.
Az első HAD matricák is így készültek. Nagy előnye, hogy nincs hordozó film (lakk) ezért nincs széle a matricának. olyan, mintha fel lenne festve. [You must be registered and logged in to see this link.]
A HAD újdonsága volt ( 2006-ban), hogy ötvöztem a Dry transfer-t a vizes matricával (Dry-water). Itt sincs filmréteg (külön lakk réteg),  így nincs széle sem a matricának. Amiért nem lett sorozat gyártás, annak az az oka, hogy a matrica annyira sérülékeny lett, és vékony, hogy felhelyezés közben bizony sokszor szétesett a matrica, illetve eltört. Ebből a sorozatból származnak azok a már utólag + lakkal ellátott termékeink, amelyek töredeztek...

A Cseh Köztársaságban dolgozó HGW egy olyan filmréteget használ, ami kb. 2 perc száradás után egyszerűen lehúzható a felületről, így csak a matrica festett motívumai látszanak. A cég ezen specialístása a különböző méretekben kapható szegecsek imitálásához szükséges matrica lapok. Én is használtam és fogom is még a termékeit, mert nagyon jónak tartom. Igaz itt vannak ellenvélemények is, miszerint a valóságban nem ilyenek a szegecsek. Én láttam fotókat, ahol megközelítik ezt a hatást, amit a HWG szegecsekkel ellehet érni.[You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.]


Véleményem szerint, legjobb út a hagyományos vizes eljárással felhelyezhető matricák.
Amit még megtapasztaltam (15 éve próbáljuk a lakkokat, matricákat), hogy a hordozó papíron látszó lakk réteg nem mindig jelenik meg a felrakott gépen. Ez azt jelenti, hogy száradás után egyes matricagyártók termékei vesztenek a vastagságukból. Így lesz tartása, könnyű felrakni a makettre, nem törik, nem hajlik össze-vissza, nem gyűrődik a széle a matrica alá és még, amint már említettem, nem kell hozzá feszítő és lágyító sem. Esetleg a lágyítót a nagyon domborodó felületnél fel lehet használni (Gunze Zöld cimkéset ajánlom, a matricára ecsetelni, majd egy papír zsebkendővel felitatni - nem dörzsölni!! - csak felitatni)

áztatási technika:
Én langyos vízbe helyezem pár másodpercig a matricát egy tartó csipesszel (pl: Z63), amit ugye előtte kivágok a papírról, majd pár másodperc után a gépre húzok (előtte felvizezem a területet, hogy könnyebb legyen a helyreigazítás) egy keményebb ecset segítségével. Pozicionálás szintén az ecsettel történik. Ezután, ha kell papír zsebkendős itatás és száradás.
 [You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.][You must be registered and logged in to see this link.]


A száradást követően (kb 24 órát hagyom állni, ha lágyítóztam, ha nem akkor kb fél nap) jöhet a fényes lakk és a koszolás. Sokan kifelejtik a matricát koptatni, ezért kell a fényes lakk, hogy a panelekbe végig fusson a koszolás színe ( én akrillal festek és lakkozok, így olajbázisú festékkel koszolok. Nagyon jók a MIG termékek, mert nem szedik le az alapfestéket, amikor lemossuk a makettet és visszatöröljük) Legvégül jöhet a végső lakkozás


[You must be registered and logged in to see this link.]


A hozzászólást HADvezér összesen 2 alkalommal szerkesztette, legutóbb Pént. Dec. 19 2014, 19:50-kor.
avatar
HADvezér
(H)ADmin, HADvezér, tulajdonos
(H)ADmin, HADvezér, tulajdonos

Hozzászólások száma : 3088
Csatlakozás dátuma : 2014. Jun. 09.
Kor : 49
Tartózkodási hely : Budapest

http://www.hadmodels.eu

Vissza az elejére Go down

Re: Matricázás -azaz, hogyan legyen matricánk olyan, mintha felfestették vola....

Témanyitás by HADvezér on Pént. Dec. 19 2014, 19:44

A matricázáshoz tarozhat a maszkok készítése, illetve a motívumok maszk segítségével való felfújása a makettre.

Előnyei:

1. Gyorsan elkészíthetjük akár magunk is (ez csak az egyszerűbb egyszínes jelzésekre értem pl: egy nem íves lajstrom betű I, T, M, N stb.).
2. Valóban festett a jelzés (nem matrica, nincs lakkréteg körülötte)
3. Akár egy darab is elkészíthető reális, megfizethető áron (kb egy hagyományos matrica ára)
4. A jelzések legvalósághűbb visszaadása a maketten ( vékonyan felfújva!!!)

Hátrányai :

1.A nehézkes beállítás (legtöbbször kitakarja a helyet, ahova rakjuk és így nincs mihez igazodni, nincs támpont a maketten, Pl: egy panelvonal, mert nem látjuk a kitakaró fólia miatt).
Az átlátszó kitakaró maszkok nem igazán jó minőségűek, nyomot hagyhatnak a maketten leszedés után (főleg, ha több napig készül a festés).  
A Tamiya gyártja a legjobb minőséget, de ezt nem igazán lehet beszerezni olyan mérteben, ami a házi lajstrom gyártásunkhoz szükséges lehet, csak az 5-, illetve 10-mm es csíkokat.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]A legismertebb és legjobb minőségű maszkoló szalagok az imént említett Tamiya készletei, valamint az újabban licenszjogot vásárolt Eduard kabin maszkolói.

[You must be registered and logged in to see this link.]


A többi gyártó tapasztalataim szerint az egy-két fokkal gyengébb minőséget képviselik,


ugyanis leszedés után feltapadhat a makettre a ragasztó anyaga , amit eltüntetni szinte lehetetlen...

2. A túl bonyolult (pl: század jelek, kör centrikus ábrák, hajszálvékony szegélyes ábrák, számok) felfújása nem egyszerű eset, talán nem is lehetséges. Én nem próbáltam még... - ezekben az esetekben maradnak a jól bevált MATRICÁK [You must be registered and logged in to see this image.]

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
HADvezér
(H)ADmin, HADvezér, tulajdonos
(H)ADmin, HADvezér, tulajdonos

Hozzászólások száma : 3088
Csatlakozás dátuma : 2014. Jun. 09.
Kor : 49
Tartózkodási hely : Budapest

http://www.hadmodels.eu

Vissza az elejére Go down

Re: Matricázás -azaz, hogyan legyen matricánk olyan, mintha felfestették vola....

Témanyitás by Tommas on Vas. Dec. 21 2014, 11:29

Szia Feri!

Ezt köszönöm szépen sokat segítettél nekem! Ezt használni fogom.
Köszönöm
avatar
Tommas
HAD Vezérkari Tag
HAD Vezérkari Tag

Hozzászólások száma : 574
Csatlakozás dátuma : 2014. Jul. 18.
Kor : 39
Tartózkodási hely : Esztergom

Vissza az elejére Go down

Re: Matricázás -azaz, hogyan legyen matricánk olyan, mintha felfestették vola....

Témanyitás by Ajánlott tartalom


Ajánlott tartalom


Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.